za132

Nakkespændinger og hovedpine er to af de dårligdomme, som ofte kan afhjælpes med en bideskinne.

Hvad er en bideskinne?

En bideskinne er et stykke hårdt plast, som man placerer på tænderne. Der skal bruges to styk – en til overmunden og en til undermunden. Man bruger typisk sin bideskinne om natten, hvor man sover med den på.

Hvem har brug for en?

Det har folk, som skærer tænder om natten, og som godt vil passe bedre på tænderne og deres helbred generelt. Hvis man bor alene, er det ikke sikkert, man ved, om man skærer tænder om natten. Man opdager det måske kun ved, at man har tendens til at vågne op med hovedpine eller ondt i nakken eller kæben. Dette kan nemlig være forårsaget af, at man skærer tænder, mens man sover. Tandlægen vil uden tvivl også kunne se det på tænderne, for der opstår et slid på emaljen, som ikke er relateret til spisning.

ondt i hovedet

Dette kan skinnen hjælpe med

Der kan jo være mange årsager til hovedpine og problemer med nakken generelt, men hvis man forgæves har forsøgt at gøre noget ved tingenes tilstand, og tandlægen kan se, at man skærer tænder, kan det være forsøget værd at anskaffe sig en bideskinne. Når man skærer tænder, slider man emaljen af tænderne, hvilket resulterer i, at tænderne er mere udsat uden det beskyttende, yderste lag intakt. Udover det med tænderne vil mange få hovedpine og ondt i nakke og kæbe af bevægelsen, når tænderne gnides imod hinanden. Og her går bideskinnen så ind og hjælper ved at forhindre tænderne i over- og undermund i at røre ved hinanden.

Hårdt bid

Nogle mennesker døjer med at bide tænderne hårdt sammen både om dagen og natten. Det kan give samme følger, som man får af at skære tænder, og dette kan man også bruge en bideskinne til at rette op på.

Til brug om natten og dagen

De fleste vil foretrække at benytte bideskinnen om natten, da det er her, man ikke har kontrol over, hvorvidt man skærer tænder eller bider hårdt sammen. Man kan naturligvis også have den på om dagen, hvis man ønsker det.

Hvad koster en bideskinne?

En standard bideskinne koster omkring 250 kr. Man kan ligeledes købe bideskinner, der er fremstillet specifikt ud fra ens eget tandaftryk. En sådan kundetilpasset løsning koster fra omkring 2500 kr.

sovende kvinde

Hvornår kan jeg stoppe igen?

Når symptomerne ophører, kan man roligt stoppe med at bruge bideskinnen. Dog er der ingen grund til at smide den helt ud. Hvis man går ind i en periode, hvor man ved, man bliver presset, kan det være en god ide at bruge bideskinne igen der. Problemerne med at skære tænder om natten, opstår netop mest i tider, hvor man føler sig stresset og presset.